Kam budeme moci vyrazit brzy na dovolenou…

V CESTOVÁNÍ, TIPY MUJSALON.COM & YVYCOM.COM od Ivana

Snad už bude jenom líp…
Z Chorvatska, přes Řecko až po Egypt, země po celém světě pomalu uvolňují svá koronavirová opatření a vracejí se do normálu. Situace se zatím samozřejmě ani zdaleka nepodobá té před epidemií, ale pomalými krůčky se k ní blížíme🙏

V minulém týdnu představila Evropská komise plán pro záchranu letního cestovního ruchu s cílem pomoci tomuto těžce zasaženému odvětví. Tento plán zahrnuje otevření hranic a zavedení zdravotních opatření, jako je testování… Ačkoliv stále mnoho vlád odrazuje své obyvatele od cestování za hranice, stále přetrvávají obavy z míry infekce COVID-19 a z druhé, a dokonce i třetí vlny, existuje mnoho ekonomik závislých na turismu a tyto země otevřou hranice již v červnu.

Omezení cestování nakonec nebude tak přísné, jak to nějakou dobu vypadalo.

„Výhled na letošní letní dovolenou je nakonec optimističtější, než se ještě před pár týdny zdálo.

V závěsu za Řeckem Invia každoročně nejlépe prodává Egypt, ten však prozatím zůstává uzavřen, nicméně o jeho otevření se intenzivně jedná. Naopak třetí nejoblíbenější Turecko, vypadá nadějně a v současnosti se stejně jako řada dalších destinací připravuje na návrat turistů.

Například společnost Smartwings slibuje, že od konce června začne postupně létat do Bulharska, Chorvatska, na Kanárské ostrovy, Madeiru, Kypr a řecké ostrovy Rhodos, Heraklion, Zakynthos a Korfu. V další vlně by pak měla následovat Sardinie, Mallorca i turecká Antalye.

Situace se samozřejmě bude ještě vyvíjet a během času jistě i trochu měnit.

Portugalsko: We are open
Tato země se poté, co v polovině března otevřela hranice a některé obchody a restaurace, stala podle agentury Reuters jedním z prvních států, který přivítal zpět návštěvníky. Santos Silva portugalský ministr zahraničí uvedl, že na letištích budou prováděny zdravotní kontroly.

Řecko: Možná i bez testů

Řecko zahajuje turistickou sezónu 15. června, od 1. července se obnoví mezinárodní lety.

Podle ministerstva zahraničí probíhají jednání o tom, že by čeští občané nemuseli předkládat test, ani být v karanténě.

Momentálně platí speciální opatření na plážích: vzdálenost mezi slunečníky s lehátky musí být minimálně čtyři metry, pod jedním slunečníkem mohou být pouze dvě lehátka (rodiny mají výjimku), občerstvení je vydáváno u okénka, na plážích je zakázán prodej alkoholu a kontaktní sporty, v některých hotelových restauracích bude samoobslužný bufet nahrazen klasickou obsluhou.

Turecko: Od srpna
Po obnovení letů, které je plánováno na srpen, budou pětihvězdičkové hotely v Antalyi od června opět vítat domácí i zahraniční hosty. Začnou fungovat s náležitými opatřeními, jako je měření teploty, rozestupy či dezinfekce zavazadel. Samozřejmostí bude, že tyto hotely preventivně alespoň v počátku omezí bufetové stravování, a budou vydávat jednotlivé porce. Zavádějí se i některá technologická opatření, například místo karet a klíčů k pokoji hosté dostanou QR kód do chytrého telefonu.

Chorvatsko: Už je dostupné
Země už otevřela hranice (nepřístupný zůstává ostrov Brač) a zrušila povinnost předkládat negativní test či nutnost čtrnáctidenní izolace.
Chorvatsko o české turisty velmi stojí, a tak opatření nadále rozvolňuje.

V tuto chvíli už není nutné předkládat potvrzení o ubytování nebo nájmu lodi na hranicích.
V zemi se 25. května otevřely restaurace i obchody, roušku je nutné nosit ve vnitřních veřejných prostorách.

Na plážích i všude jinde by lidé měli dodržovat rozestupy dva metry.

Egypt: O letech se jedná
„Egypt je zahraničním turistům zatím uzavřený, o obnovení letového spojení se v současnosti jedná a my věříme, že to nebude mít dlouhého trvání. Domácí turistika se pravděpodobně rozběhne v červnu.

Ani tady se neobejdou bez preventivních opatření: Pokoje nejžádanějších hotelů budou obsazené střídavě tak, aby každý druhý pokoj zůstal volný, z parkoviště do hotelu povede dezinfekční koridor, budou se dezinfikovat kufry, počítá se s méně klienty i zaměstnanci, ale také bezpečnější formou vydávání jídla.

I tady zavádějí QR kód, zároveň každý hotel má vlastního lékaře a větší hotely vyčlení patro na případné nemocné klienty.

Podobně jako Egypt je na tom také Tunisko.

Španělsko: Od července bez karantény
Také Španělsko se pomalu navrací k normálu. Turisté, kteří sem přijedou po 1. červenci, nebudou po návratu muset do karantény. 25. května se tu už otevřely pláže i pro koupání.

Vůbec nejbezpečnější je vyrazit do nejméně zasažených, a zároveň velmi krásných oblastí Kanárských ostrovů a Baleárů, mezi nimiž se zároveň plánuje bezpečný koridor.

Bulharsko: Restrikce se zmírňují
Země by se mohla českým turistům otevřít v druhé polovině června. Postupně zmírňuje zavedené restrikce a chystá se na návrat k původnímu stavu. Jsou již otevřené některé hotely, také bazény, venkovní bary, restaurace a povolen je i vstup do národních parků.

Ceny srovnatelné s loňskem
Současná situace by zatím neměla na ceny mít žádný výrazný vliv. „Ceny zájezdů se nezvyšují a zůstávají na loňské úrovni, kdy průměrný zájezd do Řecka stál 15 300 Kč a do Egypta 15 000 Kč na jednoho cestujícího.

Je jasné, že všechny cestovky i další subjekty cestovního ruchu musí nyní počítat s tím, že se situace může zase kdykoli a jakkoli změnit.

Ale už to vypadá nadějně🙏

Opatrujte se…

 

S láskou, Iví

 

Sdílejte tento článek