MONIKA TĚLUPILOVÁ

V PROMO MUJSALON.COM & YVYCOM.COM, ZDRAVÍ & KRÁSA od Katka

Protože se snažíme svoji práci dělat co nejlépe, zjišťujeme pro Vás i AKTUÁLNÍ a PRAVDIVÉ INFORMACE 🙂 pokud Vás alespoň malinko zajímá oblast životního stylu, stravy a výživy, najděte si 10 minut na přečtení rozhovoru s Mgr. MONIKOU TĚLUPILOVU, DiS. – nutriční terapeutkou, výživovou poradkyní a nutriční garantkou projektu Pestrá strava.

Moniku jsem speciálně pro Vás vyzpovídala 🙂

  1. Moni, povězte nám, co Vás vedlo k tomu, že jste se spojila s projektem Pestrá strava?

S projektem Pestrá strava jsem začala spolupracovat, protože se mi líbí jeho koncept. Přijde mi velmi užitečné, předávat informace a interaktivně vzdělávat děti, rodiče i školy v oblasti výživy. Dalším přínos vidím ve vzbuzení pozornosti rodičů a snahu o přípravu svačin pro děti.  Dále pak možnost konzultace stravování dětí s kvalifikovaným poradcem přímo v prostředí školy. To je jeden z vhodných způsobů, jak přimět rodiče ke změně stravování v rodině, protože tam je většinou příčina nežádoucích stravovacích návyků dětí. Také pojetí stravy bez zbytečné chemie je v souladu s tím, co předávám svým klientům i široké veřejnosti. Označení vhodných potravin logem usnadňuje spotřebitelům rychlou orientaci v nabízeném sortimentu a možnost výběru kvalitnějších surovin.

  1. Čím se projekt Pestrá strava zabývá primárně? Komu má pomáhat, na koho má působit?

Tento projekt se snaží přinést potraviny bez zbytečné chemie do školních jídelen, kantýn, bufetů, ale také i dětem a rodinám. Cílem je dlouhodobě změnit stravovací návyky dětí, naučit je orientovat se v nabídce potravin a aktivně je zapojit do procesu přípravy jídla. Výsledkem je aktivita, která je baví, dětem jídlo chutná a svačiny mohou být zahrnuty do nabídky školní jídelny nebo bufetu. Dítě tuto informaci předává rodině i s recepty, takže mohou pokračovat v přípravě vhodných svačinek z domu. Nejčastější a nejžádanější aktivitou ve školách, kterou projekt Pestrá poskytuje, jsou Projektové dny, kdy výživové poradkyně nebo nutriční terapeutky připravují s dětmi svačiny dle doporučených receptů. Jedná se o čtyř hodinový proces, který probíhá v rámci školního vyučování, kdy děti ve skupinách připravují pokrmy dle receptů, kreslí na ně reklamu, píší složení, vymýšlí název a finálně prezentují svoji originální svačinu ostatním. Ve většině případů se tyto aktivity dějí ve školních jídelnách, tedy i kuchařky nebo vedoucí školních jídelen jsou vtaženy do dění a mají možnost svačiny ochutnat, případně je zařadit do nabídky jídel. Aktivita končí ochutnávkou, děti dostanou diplomy, vařečky a hlavně recepty domů.

  1. Jakým způsobem se mohou do projektu zapojit školy? Jak se mohou o projektu dozvědět?

Školy, které mají zájem o spolupráci, se mohou hlásit přes kontaktní formulář na stránkách www.pestrastrava.cz, případně mohou přímo kontaktovat výživovou poradkyni, která působí v lokalitě dané školy. Projekt je velmi aktivní a můžete jej vidět v různých médiích, článcích na internetu a také jsme několikrát vystoupili v pořadu Sama doma v České televizi.

  1. Co je Vašim úkolem v projektu?

Mým úkolem je dohlížet na to, aby veškeré informace, které se prezentují veřejnosti a ve školách, byly v souladu s aktuálními poznatky v oblasti výživy a s všeobecnými výživovými doporučeními. Chceme, aby tento projekt vycházel z odborných základů, nikoliv z různých nepodložených alternativních výživových směrů.

  1. Kam byste chtěli projekt posunout, dostat v dalších měsících?

Projekt se stále rozvíjí a cílem je oslovit další školy, které se do projektu zapojí. V letošním roce projekt expanduje i na Slovensko. Další novinkou pro letošní rok je rozšíření sortimentu o velmi kvalitní rybu, která je velmi chutná a bez kostí. Tato ryba se jmenuje Sumeček africký a může pomoci školám i rodinám vyřešit problém s nedostatečnou konzumací ryb a rybích pokrmů. Já osobně jsem si sumečka velmi oblíbila.

  1. A teď malinko jinak … jaké jsou Vaše osobní cíle v pracovním životě? Jsou to hlavně spokojení klienti? 🙂 případně co Vás žene dopředu? Co Vás při práci motivuje?

Mým aktuálním cílem je realizovat nový projekt, o kterém už dlouho přemýšlím… Jelikož mám při osobní práci s klienty omezené časové možnosti v předávání informací, tak by mi měl nový projekt umožnit nový způsob komunikace s klienty. V práci mě velmi motivují klienti, jejich výsledky, ale i osobní příběhy a to, jak společnými silami zvládáme každodenní nástrahy života. Jelikož mám možnost dělat práci, která mě baví a naplňuje, tak není těžké najít motivaci v práci pokračovat. Když vidím, že jsou klienti spokojení a pomáhá jim to zvýšit kvalitu života, sebevědomí a lidé se lépe cítí, tak vím, že to má smysl.

KONTAKT:

Mgr. MONIKA TĚLUPILOVÁ, DiS.
Oblast působení : Šumperk, Brno
www.vyzivovyporadce-brno.cz, Tel..: 732 433 746
Email : monika.telupilova@gmail.com

Sdílejte tento článek