EXKLUZIVNĚ! Rozhovor s Petrem Chalupným – absolutním Mistrem Čech v kulturistice.

V FITNESS, ZDRAVÍ & KRÁSA od EVSA

Blíží se léto a mnoho z nás se zase začíná zajímat o to, jak rychle shodit nabraná kila po dlouhé zimě. Tým MUJSALON.COM se rozhodl zeptat Petra Chalupného – specialisty na fitness a výživu, jak s nabranými kily zatočit a docílit vysněné váhy. Máme skvělé tipy pro ty z vás, kteří mají málo času a nejsou úplně sportovně založení.

Peťa svou kariéru sportovce začal už na základce, kdy zkoušel dělat JUDO. Jak sám říká, byl moc vysoký a hubený, což je v tomto sportu handicap, proto začal na střední škole chodit do fitka a to mu zůstalo až do dnes. Ve světě fitness se tak pohybuje již od roku 1991. Jako trenér nejdříve působil v Liberci, nyní ho najdete v Praze v síti OLYMPA FITNESS.

 

Peťo, jak vypadá běžný den fitness trenéra?

Běžný den vypadá tak, že ráno vstanu, najím se a uvařím si jídlo na celý den. Lidi ochodí cvičit většinou ráno a dopoledne. A potom odpoledne a navečer, mezi tím je pauza, ve které chodím cvičit sám.

 

Dodržuješ jídelníček?

Pokud chce člověk udělat něco se svojí postavou, jídlo je hrozně důležité. Bez toho to nejde. Pokud chcete výsledky, musíte dobře trénovat i jíst, jedno bez druhého nefunguje moc dobře. Já jím velice jednoduše. K snídani jím ovesné vločky s proteinem, můžu přidat mandle nebo semínka. Tohle snídám denně, kromě soboty, to jím podle chuti. Den bez pravidel. Na celý den si vařím maso s rýží a zeleninou a dělím na jednotlivé porce. V posledním jídle dne už nejsou sacharidy – večeřím buď maso se zeleninou nebo vejce. Také přidávám olivový olej. Takhle se stravuji cca už 20 let.

 

Peťo a chutná ti to?:))

No tak snažím se, aby mi to chutnalo, samozřejmě 🙂 V kulturistice je ale jídlo v podstatě palivo a stavební materiál, nejsou to gurmánské hody. Od toho mám soboty. Největší chutě má člověk samozřejmě během předsoutěžních diet, které jsou fakt tvrdé. Člověk je přitom navíc permanentně hrozně unavený. Kdo si tím neprošel, vůbec nemůže vědět o čem je řeč. Po takové dietě si pak pochutnáte i na suchém rohlíku. Jeden kamarád si dokonce během své první přípravy na závody pochutnával na perlivé vodě – na těch bublinkách.

 

Jaké jídlo si rád dáš v sobotu?

Kebab, čínu, pečivo, sýr – na co mám chuť… Dřív jsem měl hodně rád sladké, ale to mě postupem času nějak přechází.

 

Poraď našim čtenářům, jak poznat dobrého trenéra.

No, tohle může být někdy oříšek. Určitě je dobré, když jsou za tím trenérem výsledky nebo pokud člověk zná lidi, kteří s daným trenérem už chodili cvičit a pozitivně se to na nich podepsalo. Pokud člověk vůbec neví, může třeba v posilovně napřed chodit jen na pás nebo stacionární kolo a odtamtud trenéry pozorovat a uvidí, kdo jakým stylem pracuje.

 

Jak nejlépe můžeme začít se zdravým životním stylem.

Je potřeba začít postupně. Pokud chcete udělat tlustou čáru a od zítra začít žít jinak, tak to opravdu jen málokdo vydrží, v podstatě téměř nikdo. Po delší nebo kratší době spadnete do předchozího režimu. Doporučuji postupně začít lépe jíst a se cvičením taky začínat postupně. Můžete třeba začít chodit na dlouhé procházky a ne se jít hned první den zničit do posilovny. To většině lidí vydrží jen chvíli a pak skončí. V posilovně taky začínejte postupně, začněte zpevňováním trupového korzetu a nechte se vést takovým trenérem, který vás provede nejprve úplnými základy,

a ne že z vás bude chtít mít za půl roku závodníka. Nechtějte výsledky přes noc, je to postupný proces. Taky jste přes noc neztloustli, takže přes noc ani nezhubnete. Nelámejte to přes koleno, pokud jednou porušíte dietu, nezhroutí se svět. Klidně si dejte jednou za týden den kdy budete jíst podle chuti, pomůže vám to jak fyzicky tak psychicky. Jděte do toho postupně a buďte trpěliví.

 

Jak s tebou probíhá spolupráce, kdy s tebou můžu jít cvičit?

Nejlepší je potkat se na začátku osobně, pobavíme se o cílech, cvičení, jídle a termínech. Jídelníček pak většinou vytvořím po první schůzce. Není od věci se na začátku vyfotit, dobrým ukazatelem může být také oblečení, tam můžete snadno pozorovat změny. Váha není vždycky tím nejlepším ukazatelem a neměla by se příliš řešit, protože nevypovídá nic o poměrech svalů a tuku, množství vody a podobně, mnoho lidí ji příliš řeší. Vždy mám radost z toho, když si s klientem splníme cíl, ať je jakýkoliv. Lidé cvičí z různých důvodů: někdo protože ho bolí záda, někdo chce zhubnout, jiný zase nabrat svaly. Někteří lidi se ozývají pro to, aby se naučili správně cvičit. Co člověk to jiný cíl. Mám rád klienty, se kterýma je pohoda.

 

Nyní také provozuješ EMS BODY DEVOLOPMENT co tě na tomto druhu cvičení zaujalo.

Dřív když jsem o elektrostimulaci slyšel, tak jsem to považoval za úplný nesmysl který vůbec nefunguje, myslím že jsem k tomu byl asi ten nejskeptičtější člověk na světě, ale pak jsem si to sám vyzkoušel a totálně jsem změnil názor 🙂 Když bych měl říct pro koho je EMS vhodné tak jsou to především busy lidi kteří mají málo času na klasické cvičení a po posilovně se stejně spíš tak motají s pracovním telefonem v ruce, pro ty je to určitě mnohem efektivnější než takovýto “trénink”, dále sportovci napříč sportovním spektrem, kterým to může výrazně zefektivnit jejich stávající trénink a pak také zranění sportovci, kteří tak mohou trénovat i ve stavech ve kterých není jejich standardní trénink možný. Například pokud nemůžete trénovat kvůli poraněnému kloubu, tak metodou EMS můžete stimulovat svaly bez zatížení kloubů. V neposlední řadě ještě musím zmínit že EMS trénink stimuluje i svaly hluboko uvnitř těla, svaly které drtivá většina lidí zanedbává a přitom mají zásadní vliv na zdraví, takže to může prospět i lidem s různými zdravotními potížemi.

 

DĚKUJEME ZA ROZHOVOR

 

VÍCE O EMS BODY DEVELOPMENT : ZDE

 

 

Sdílejte tento článek