Základní kroky STANDARDNÍ TANCE / LATINSKO-AMERICKÉ TANCE

V MÓDA & STYLE & LIFESTYLE, ZÁBAVA & SPORT od Ivana

SPOLEČENSKÉ TANCE

Když jsem byla malá, dělala jsem moderní gymnastiku. Pak jsem zkusila balet, ale protože nejsem žádné umírněné děvčátko, ale spíše živel a neposeda 🙂 , jak mi říkával děda 🙂 , tak jsem skončila u standardních a latinsko-amerických tanců. Jedním spojením SPOLEČENSKÉ TANCE.

Tancování je nádherný sport. Jediné co mě na něm trochu štvalo bylo, že šla vždy vytancovaná třída s tanečním partnerem. To znamenalo, že kdykoliv jste se s tanečním partnerem rozešli nebo on s Vámi (např. protože si našel lepší taneční partnerku, nebo tak jako můj taneční partner si zranil koleno a dál tancovat nemohl a skončil), pak i já jsem si buď musela najít nového tanečního partnera už ve stejné vytancované třídě a nebo jsem bohužel musela začínat od začátku….a možná proto jsem nakonec u tancování fyzicky nezůstala, ale miluju TANEC dodnes.

Třídy ve společenských tancích jsou:
D, C, B, A, M
D – začátečníci
M – už byli profíci.

Soutěže vždy byly bodovány a když jste dosáhli určitý počet vytancovaných bodů, přešli jste do třídy vyšší….

Společenské tance se dělí na:
STANDARDNÍ TANCE: WALTZ, VALČÍK, TANGO, SLOWFOXTROT, QUICK STEP

LATINSKO-AMERICKÉ TANCE:
SAMBA, CHA-CHA-CHA, PASO DOBLE, RUMBA, JIVE, v D třídě za mě byla zařazena i Polka.

Dosáhli jsme třídy A v latinsko-amerických tancích a B ve Standardních tancích. Po odchodu mého tanečního partnera, už jsem dál nepokračovala ani já…
nebo ano, ale ve skupině…v moderním tancování ( street dance).
Začala jsem trénovat něco, kde jsem se nemusela až tak spoléhat na druhé. I když bylo taky důležité, aby vždy na tréninku byly všechny holky, když náhodou některá vypadla, sestava se poupravila a jelo se dál.
Bylo nás 5 holek a jezdily jsme po plesech, večírcích, oslavách a vystupovaly. Bylo to úžasný období…

Podívejte se sami, jaké kouzlo společenské i další druhy tance mají:

WALTZ ,,WALS,,
Standardní tanec
Waltz je tanec v tříčtvrťovém taktu, jeho současná verze vznikla na počátku 20. století v Anglii z amerického tance boston a evropského ländleru (předchůdce valčíku). Waltz patří do skupiny tzv. standardních tanců (waltz, tango, valčík, slowfox, quickstep).

Tempo waltzu je přibližně 29 taktů za minutu (87 M.M. = taktových úderů metronomu); pro srovnání tempo valčíku je zhruba dvojnásobné, 60 taktů za minutu). Důrazná doba v taktu je první (RAZ!-dva-tři). Waltz je švihový tanec. Držení je standardní – partner drží dlaní pravé ruky partnerku v oblasti levé lopatky, partnerčina levá ruka volně leží na partnerově pravé paži a prsty objímá jeho deltový sval. Partnerova levá ruka drží partnerčinu pravou zhruba ve výši očí partnerky; lokty jsou ohnuté v úhlu cca 135 stupňů. Tvar držení, především spojených rukou, je však u každého páru trochu jiný; závisí především na vzájemné výšce partnerů.

V angličtině se waltz označuje jako „Waltz“, dříve „Slow Waltz“ nebo „English Waltz“. Valčík pak jako „Viennese Waltz“. Základním pohybem ve waltzu je tzv. Uzavřená změna (angl. Closed Change) pravou nohou nebo levou nohou (vždy krok vpřed, krok stranou a přísun).

zdroj: wikipedie

Valčík

Standardní tanec

Valčík je postupový, kolový tanec v 3/4 taktu nebo zřídka (spíše dříve) v 3/8 taktu, důraz je kladen na první dobu. Tempo je 60 taktů za minutu.

Tento tanec se tančí v páru, a to tak, že jeden z páru vždy uhýbá druhému, který jde dopředu a během taktu otočí celý pár. Zajímavostí je, že byl prvním tancem, který se tančil v poměrně těsném držení, což bylo v tehdejší městské společnosti převratem. Valčík vznikl v Alpách, kde se vyvinul spolu s dalšími podobnými tanci z lidového vzoru, z rakouského Ländleru, z německého Deutscheru. Divadelní premiéru měl roku 1787 v opeře Una cosa rara (Vzácná věc, autorem je Vincent Martin) a ihned se stal velice populární.

zdroj: https://cs.wikipedia.org

zdroj obr: erasmusu.com

TANGO
Standardní tanec

Argentinské tango je hudební a taneční styl, který pochází z konce 19. století ze dvou velkých přístavů oblasti Río de la Plata – Buenos Aires (Argentina) a Montevideo (Uruguay). Tango pravděpodobně vzniklo smísením lidové hudby řady evropských zemí (Itálie, Rusko, Německo, Španělsko, Polsko – přistěhovalci) a hudby místních kreolů, černochů a indiánů. Vyznačuje se vášní ale i nostalgií a melancholií.

zdroj text: wikipedie

Pojďte se naučit základní krok:

QUICKSTEP – RYCHLÝ FOXTROT
ZÁKLADNÍ KROKY

Quickstep je jedním ze standardních tanců nazývaný také rychlý foxtrot. Historii quickstepu můžeme sledovat již od roku 1924. Quickstep je ve čtyřčtvrťovém taktu, v tempu 50-52 taktů za minutu. Základním pohybem jsou tzv. čtvrtotáčky, tančené v uzavřeném, těsném držení pro standardní tance.

Pojďme se naučit základní krok:


FOXTROT – TANEC PLNÝ ELEGANCE
ZÁKLADNÍ KROKY

Foxtrot (někdy též psáno jako “Fox trot”) je společenský tanec, jehož název vznikl údajně podle jména jeho autora a propagátora, estrádního herce Harryho Foxe. Legenda praví, že se Foxovi nedařilo nalézt partnerku schopnou tančit obtížný two-step. Problém vyřešil tím, že přidal dva „kulhavé“ kroky (two trots) a vytvořil tak základní foxtrotový rytmus slow-slow-quick-quick (volně-volně-rychle-rychle).

Pojďme na to:

zdroj: youtube.com

PASO DOBLE
Latinsko-americký tanec

Tanec španělského původu, který je stylizací boje zápasníka s býkem v aréně. Proto byl zpočátku mužským sólovým tancem, předváděným v krčmách, zejména po zápasech. Interpreti zpravidla napodobovali charakteristické a nejzdařilejší pohyby slavných toreadorů, tak jak si je pamatovali z coridy. Tato sólová interpretace se objevila i v Portugalsku. Výjimečně můžete toto paso doble spatřit v krčmách ve Španělsku, a možná i v Portugalsku, ještě dnes.
Patrně bezprostředně po 1. světové válce bylo sólové paso doble upraveno pro párový společenský tanec ve Francii, zejména tanečními mistry (ostatně ještě poválečná terminologie kroků a figur byla francouzská). Tato salonní verze je založena na některých nejnápadnějších a nejhezčích prvcích španělského paso doble, jako kupř. přesná práce nohou, elegantní způsoby charakterních pohybů. V roce 1923 se paso doble již tančilo v Praze a čas od času se vracelo, jak na české, tak i západoevropské parkety.

RUMBA
LATINSKO-AMERICKÉ TANCE

Rumba je tradiční kubánský romantický tanec na čtyři doby, který je blízký tanci cha-cha. Partner s partnerkou jsou mezi sebou v neustálém napětí. Existují dvě varianty rumby – tzv. Americká rumba, tedy Rumba Square a tzv. Mambo Bolero.

První varianta, tedy americká čtvercová rumba je jednodušší a většinou se s ní začíná v tanečních. V základním pohybu se tančí po čtvercové dráze, jeden čtverec na dva takty, v rytmizaci volně rychle rychle, volně rychle rychle (tj. slow quick quick, slow quick quick). Tempo je 27-33 taktů za minutu ve čtyřčtvrťovém taktu.
Rumba je tanec poměrně pomalý, ale náročný na rytmus. Důraz se klade na první, čtvrtou a sedmou dobu. Pomalý rytmus kontrastuje se střídáním rychlého a pomalého pohybu až klidu. Jedná se o tanec, ve kterém pár představuje milostnou hru, příběh namlouvání a vášeň vztahu muže a ženy. Pro Rumbu je typický pohyb kyčlí, předvádění linie nohou a pohyby paží podporují smyslnost. Rumba vyžaduje hluboký vnitřní prožitek a cit pro spolupráci.

zdroj text: wikipedie

Pojďte se s námi naučit RUMBU:

Basic Rumba Routine by Franco Formica & Oxana Lebedew

SAMBA
LATINSKO-AMERICKÉ TANCE

Žhavé rytmy latinsko-amerických tanců můžete nejen poznat, ale sami si je vyzkoušet, zatančit, prožít a užít s námi! K zatancování SAMBY si nemusíte shánět ani partnera – vystačíte si úplně sami 🙂

Pusťte se s námi do víru tance SAMBA:

Cha-Cha-Cha
tanec pocházející z Kuby

Tanec pocházející z Kuby nazývaný zkráceně cha-cha, čte se ča-ča, patří k těm z oblasti Karibiku, které se učí i v tanečních. Alespoň jeho základní pohyb složený v jednom taktu ze tří pomalých a dvou rychlých kroků by vám tedy neměl uniknout. Na parketu si ho užijete.

Pusťte se s námi do víru tance CHA-CHA-CHA:

Sdílejte tento článek